Oakhall Church

Caterham

http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5706.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/oakhall1-1.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5714.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5643.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5627.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z1471.jpg

Project: Oakhall Church

Title:

Description:

Oakhall Church

Caterham

http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5706-540x540.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/oakhall1-1-540x540.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5714-540x540.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5643-540x540.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z5627-540x540.jpg
http://westridgeconstruction.co.uk/wp-content/uploads/2018/11/AC0Z1471-540x540.jpg

An exciting new church built in the heart of Caterham, replacing a derelict office building. The new building provides the community with a fantastic new facility including a large multi-use auditorium, office space, classrooms, nursery and external play facilities, rest areas complete with generous new parking areas.

The project involved the demolition of existing offices, removal of foundations and reworking of ground levels, erection of a new steel framed building over clad with a variety of materials including textured blockwork, through-colour rendering, brickwork and glazed curtain walling.

The new church is striking in appearance due to the variety of roof levels with varying pitches, interesting and varied façade treatments and large glazed areas. Inside the building the finish is of high quality, including hardwood joinery, acoustic folding partitions, various flooring types and excellent sanitary & services provisions. These are all highlighted by the vast amount of natural light afforded by the clever use of large glazed elements.

We were able to re-use existing materials from the demolition phase such as aggregate from foundations and building parts – this was salvaged, crushed and installed within the new car parking areas, ensuring that we maintained our positive approach to sustainability and the environment.

At both pre-construction and construction phases we were able to offer our client alternative methods of construction and material specifications which generated excellent value to the project, allowing additional works to be brought into the budget without having a negative impact.